Ścinacz szczypioru

Ścinacz szczypioru

Mechaniczne usuwanie szczypioru cebuli pozwala zaoszczędzić dużo pracy podczas kopania. Liście są starannie ścinane i wyrzucane na bok zagonu za pomocą naszego specjalnie opracowanego urządzenia tnącego.
Najskuteczniejszym sposobem zbierania cebuli jest ścinanie i kopanie w jednym przejeździe. Ścinacze do szczypioru, standardowo są wyposażone w elektro-hydrauliczną regulację wysokości, sterowaną za pomocą czujników. Dzięki temu szczypior jest zawsze cięty na odpowiedniej wysokości. Maksymalna wysokość wynosi 40 cm. Ścinacz standardowo wyposażony jest w dwa koła, wał przegubowo-teleskopowy, a wnętrze agregatu koszącego jest pokryte gumą, co ułatwia czyszczenie i/lub odcinanie resztek. Wirniki nożowe napędzane są przez WOM ciągnika za pośrednictwem wzmacnianej skrzyni biegów i pasów klinowych. W zależności od zawieszenia tylnego i/lub przedniego TUZ, wał odbioru mocy musi obracać się z prędkością ok. 1000 obr./min.
Każdy rotor nożowy wyposażony jest w 2 wymienne noże ze stali manganowej, które w tym samym przejeździe najpierw koszą szczypior, a następnie wyrzucają go po prawej stronie maszyny. System ten nie zanieczyszcza cebuli. We wszystkich wersjach zamontowany jest odłączany system prowadnic ze stali nierdzewnej, który precyzyjnie umieszcza szczypior obok pokosu.
Ciężkie i stabilne ścinacze do cebuli Holaras nadają się do montażu trzypunktowego, przedniego lub tylnego. Kosiarki w wersji czołowej mogą być umieszczone z przodu ciągnika i przeznaczone są do pracy w tzw. układzie jednofazowym, czyli koszeniu i zbiorze w jednym przejeździe.

wyposażenie

Ścinacz do szczypioru może być wyposażona w różne dodatkowe opcje, takie jak: oświetlenie LED, obroty wałka ECO, wersja maszyny z 4 kołami oraz sprzęgło przednie i tylnie. Podstawowe wyposażenie obejmuje również wałek WOM, którego obroty wynoszą 1000 obrotów/min.